top of page
  • Tine Frisk

LYS - Giv dine planter sine bedste lysforhold

Opdateret: 14. nov. 2022

Ingen planter trives uden lys, men der er stor forskel på hvor meget den enkelte plante kræver.


Nogle ønsker så meget lys som muligt, og elsker at slikke sol hele dagen, for at sikre sig næring og god vækst. Andre trives bedst i halvskygge.

For at sikre sig de bedste vilkår for din plante, så start med at finde ud af hvordan plantens oprindelige habitat er.

Er der fx tale om en regnskovsplante, som normalt lever i skovbunden i skyggen af store træer, så er det, det du ønsker at give den. Er der tale om ørken planter, lad os bare sige en kaktus, så trives disse bedst i fuld sol.

Lyset og mængden heraf, er altså altafgørende for en plantes trivsel.


Derfor er det vigtigt at have for øje, hvor i dit hus du placerer en bestemt plante.

For mange er det et problem at finde planter, der kan klare sig med lidt lys.

Placeres planter for mørkt er det kun et spørgsmål om tid før bladende bliver gule og falder af.

Placeres en skyggeplante derimod i fuld sol hele dagen, vil bladene blive skoldede og brune.


Lys påvirker planternes vækst direkte, og planten vil som oftest strække sig efter lyset, eller ændre på bladstillingen for at få mere lys. Du kan derfor med fordel dreje din plante løbende så den får en mere jævn og oprejst vækst.


Som rettesnor kan det anbefales, at planter ikke placeres mere end 3-4 meter fra et sydvendt vindue eller 2-3 meter fra et nordvendt. Farver på væggene der giver refleksion, lysindfald osv. har også noget at sige. Prøv dig frem, og ryk lidt rundt hvis du kan se nogen planter trives bedre end andre. Når vintertiden kommer, bliver det oftest mørkere i alle rum og det kan derfor være nødvendigt at om rokere dine planter efter lysindfald.


Jeg har selv ikke nogle sydvendte vinduer i mit hjem, så jeg har ikke fornøjelsen af fuld sol hele dagen. De af mine planter der trives bedst med lys, står placeret direkte ved vinduerne. De lidt mørkere eller skyggefulde afkroge, har jeg udnyttet til de planter der trives her. 

For at nævne nogle eksempler:


Planter der ikke tåler fuld sol

Philodendron arter

Ficus-arter

Howea

Fittonia

Ceropegia

Polycias

Begonia

Pilea peperomioides

Peperomia

Sansevieria

Calathea

Planter der tåler delvis skygge

Dracaena-arter

Aglonemaer-arter

Clusia


Husk dog at ingen planter kan klare sig uden nogen form for lys, da det er lyset der holder liv i planterne via fotosyntese.

 

FOTOSYNTESE


Hvis vi skal blive rigtig nørdede, kan man forklare plantens nærring ved lys som fototsyntese. Alt liv på jorden er afhængig af denne, nemlig solens energi. Planterne optager lysets energi via farvepigmenter som omdannes til kemisk energi, som får planten til at vokse, samtidigt med at den afgiver ilt.


Om natten går fotosyntesen i stå, men planten fortsætter sin "ånding". I bund og grund betyder det at din plante producerer ilt i dit hjem, og skaber samtidigt et godt indeklima. Hvor meget ilt den enkelte planter afgiver afhænger af planten i sig selv. Uanset hvad, er planter godt for miljøet og klimaet, og virker luftrensende.33 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page