top of page
  • Forfatters billedeTine Frisk

JULENS PLANTE -EUPHORBIA PULCHERRIMA

Opdateret: 14. nov. 2022

Planten her er, bedre kendt som en sæsonpræget plante, og pynter typisk i de danske hjem, ved juletid under navnet Julestjerne! Man kan ikke undgå denne plante nogen steder, når vi når denne tid på året, hvor den sælges som fast inventar i tillæg til julepynten. Måske er det de store røde blade der forbinder den til højtiden, men den har efter min egen personlige mening meget mere at byde på!HISTORIE

Planten har sit ophav i det sydlige Mexico, hvor den vokser vildt i tropiske skove og kan blive op til 4-5 meter høje. I virkeligheden er selve "blomsten" kun højblade af planten som sidder i stjerneformede formationer. Topskuddene får deres smukke farver i perioder med kortere lysindfald end 12 timer, hvilket typisk vil sige November-December måned, hvilket forklarer den store popularitet, lige i denne periode.

Planten fandtes oprindeligt kun i rød, men er senere blevet avlet frem i flere forskellige, hvide og rosa nuancer. Aztekerne mente at den karakteristiske røde farve skyldtes at en gudindes blod havde dryppet på bladene, og brugte udtræk af farven til blandet andet kosmetik og indfarvning af tekstiler.

 

Jeg vil gerne slå et slag for Julestjernen, som desværre ofte negligeres lidt, som værende en prydplante til Jul, og ikke anderkendes som en stueplante på lige fod med andre husboende planter.

Mange betragter planten som en midlertidig gæst i deres hjem og smider den ud efter blomstring. Planten kan blomstre helt ind i det tidlige forår, men vil utvivlsomt smide sine farverige blade på et tidspunkt, og stå tilbage, som hvad mange ville kalde kedelig!


Det latinske navn PULCHERRIMA betyder "Den smukkeste" og det lever planten i den grad op til, når den står i fuldt flor. Men det kan for selv den mest entusiastiske plantenørd, være noget af en opgave at få den til at blomstre igen, eller holde den i live for den sags skyld. Den smukkeste, er nemlig også noget af en diva hvad angår krav til pasning!


PASNING

Julestjernen lever normalt i et varmere og mere subtropisk klima end det danske jule vejr byder os, så der er masser af forholdsregler at tage:


- Stil den så lyst som muligt, det vil den elske.


- Stuetemperatur imellem 18-20 grader er optimalt. Bladene vil blive blege hvis planten har det for varmt. Omvendt vil bladende blive mørke, hvis den har det for køligt.


- Er ikke hårdfør overfor kulde og træk, så pas på med åbne døre og vinduer. Pas især godt på i forbindelse med hjemtransporten, og pak den godt ind så den er beskyttet mod det danske vintervejr. Den kan sagtens finde på at smide et blad eller to når først du har fået den placeret indenfor. Det kan skyldtes et kulde chok fra turen hjem.


- Undgå både udtørring og overvanding. Placér planten i en potte med dræn og vand den nedefra i underskålen når pottemulden føltes tør i overfladen. Gerne med lunkent vand.


HELD OG LYKKE & GLÆDELIG JUL
 

#EUPHORBIAPULCHERRIMA #JULESTJERNE #JUL #DENSMUKKESTE #DIVAPLANT #JULETID #MOTHEROFBILLIONS #WITHLOVINGCARE #SÆSONPLANTE #SKØNHED #PRODUCTOFMEXICO #GODJUL

24 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page