top of page
  • Forfatters billedeTine Frisk

FITTONIA

Opdateret: 14. nov. 2022

Fittonia, Slangeskind, Nerve plant, kært barn har mange navne. Da jeg første gang stiftede bekendtskab med denne vidunderlige plante, kunne jeg læse mig til at man kunne kalde sig selv planteekspert, såfremt man formåede at holde dem i live. Mine har nu overlevet i min varetægt i et års tid, så den titel tager jeg gerne.

Men bag det smukke ydre gemmer der sig også noget af en Diva, for Fittoniaen stiller nemlig store krav for at trives.

Luftfugtigheden skal være i top, temperaturen hverken for lav eller høj og lyset må ikke være for skarpt.


PASNING

Hvis du vil have succes med planten her, skal du stille den et skyggefuldt sted, hvor den får indirekte lys, men ikke for meget. Min står i et skyggefuldt hjørne, mellem et nord og vest vendt vindue, hvilket fungerer.


Sørg for at hun aldrig tørrer ud. Hun er en tørstig lille en, og viser det tydeligt når det er tid til at forsyne hende med vand.

En stks tørstig Fittonia!

Bladene vil hænge trist, og du vil måske tænke at du er ved at miste hende. Men fortvivl ej, hun vil rejse sig som en dronning så snart du har slukket hendes tørst.

Vær ikke nærig med vandkanden, for om få dage vil hun på dramatisk vis, bede om mere.


Jeg vander altid i underskålen, så jeg sikrer at der ikke kommer råd i rødderne. Det er vigtigt at overskydende vand kan løbe fra, så vand altid nedefra.


Det anbefales også at forstøve bladene med vand, men det har ikke været nødvendigt hos mig.

Hun er meget sart over for kulde og træk, så stil hende et lunt og roligt sted.


 

Jeg syntes egentligt ikke hun er så svær, når man bare lige lærer hende at kende. Derudover er det en helt vildt smuk plante der vokser relativt hurtigt og får et let busket look, med en vækst på ca.8-10 cm om året.

Du kan med fordel roddele planten ved ompotning, og sætte nye stiklinger.


Jeg har pottet både en hvid og en rød Fittonia sammen i en potte, da jeg syntes det giver en anden helhed at blande de betagende blade sammen, i farverne.

Som du måske har gættet har planten sit navn efter mønstrene på bladene. Den hvide bliver kaldt slange skind, pga. dets ydre associeres med skindet på en slange. Den røde kaldes imidlertid for Rødåre på dansk, mens de på engelsk går under navnet Nerve plant. Ikke fordi man får dårlige nerver af at have anskaffet sig en, men igen pga. bladene der løber ligesom nerve baner.

I virkeligheden er planten opkaldt efter to botanikkere ved navn Zara og Elizabeth Fitton.


Den hører til Acanthus familien og stammer fra Peru hvor de lever vildt, og findes i utallige farvekombinationer.


Sæt igang:)


156 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page