top of page

KAKTUS

Opdateret: 14. nov. 2022

De fleste har stiftet bekendtskab med kaktussen. Det er en af de mest kendte planter herhjemme og er både moderigtig og rigtig god for miljøet.

Botanisk have i København.

Kaktusser er seje, de har sådan en ambivalent blanding af skønhed og badass i sig, de har meget personlighed i hver deres form samtidigt absorberer de kuldioxid og frigiver luft, så dit indeklima er helt up to date.


Kaktussen stammer fra Amerika, og vokser typisk i stenørkener.

Der findes over 100 forskellige slægter alene, og de hører til sukkulent familien. Det der adskiller kaktus, fra "almindelige" sukkulenter er deres torne som beskytter dem mod sol og tørstige dyr. Jo flere torne, jo mere sol kan den tåle.

PASNING AF KAKTUS


Kaktusser er en af de absolut nemmeste planter a holde, da den trives blot ved at stå så lyst som muligt, og sparsom vanding. Står din kaktus ikke lyst nok vil den blive tynd og bleg, hvorimod med rette mængde lys vil få den til at blive kraftig og vokse sig stor.


Det er svært at se hvornår en kaktus skal vandes, da den ikke visner på samme måde som andre planter. Jeg vander som regel ikke mine kaktusser særlig ofte og lader der tit gå uger imellem vandingerne, om vinteren og ca. 1 gang hver 10. dag i sommerperioden. Jorden må gerne tørre helt ud. Kaktussen lagrer som sagt væske inde i stammen og kan klare sig en god rum tid uden vand. Hvis din kaktus står et sted hvor der er meget varmt, fx ved en radiator eller lignende, har den ofte behov for at mere regelmæssig vanding.


Hvis din kaktus får, for meget vand, vil den blive bleg, rynket og begynde at rådne. Når først skaden er sket er det svært at rette op på igen, da den typisk rådner nedefra.


TIP: Du kan skære det øverste væv af med en hobbykniv, så længe du sørger for at hele stykket er raskt. Lad stykket tørre på et stykke papir, indtil "såret" er helet, hvorefter du kan plante det i jord, og starte planten på ny.

OMPOTNING AF KAKTUS

Kaktusser bør ompottes hvert andet år, helst om foråret da den er i vækst. Omplant aldrig planter i vinterperioden.


Det kan være en lille udfordring da de jo stikker en del. Jeg plejer at bruge en klud eller et par handsker til at tage forsigtigt fat i planten, og prøve at få den op af sin potte.

- Kaktusser får lange store rødder, som kan vokse sig fast i potten, så pas på de ikke knækker undervejs i processen.


- Når du ompotter skal den nye potte være et par centimeter større end den forrige, så den har plads til at udvikle sig.


- Din jordblanding skal være porøs, så den har ilt omkring sine rødder. Bland den derfor gerne med sand eller grus, og tilsæt lidt kokosfibre. Du kan også købe decideret kaktus jord hos din plantepusher. Læs mere om jord blandinger her.


- Når du ompotter så sørg for at jorden er gennemfugtet ved plantning, og vand først igen når jorden igen er tør.


- Sæt ikke planten i fuld sol i de første dage efter omplantningen, da du risikerer at rødderne dør. Stil den stadig lyst men ikke i et sydvendt vindue med fuld sol hele dagen.


- Lad være med at bruge gødning i den første måned efter omplantning.

 


140 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

FITTONIA

bottom of page