top of page
  • Forfatters billedeTine Frisk

LUFTPLANTER

Opdateret: 14. nov. 2022

På latin går de under navnet Tillandsia, men som navnet indikerer er der her tale om en hel slægt der så at sige lever i "luften". En plantevækst der er uafhængig af jord og rødder og kan hænge frit fra bogreolen eller pynte på hylder og andre overflader i hjemmet.

De sydamerikanske planter lever og vokser på andre beplantninger og træer, hvor de forankrer sig. Vælger du at have luftplanter, er der nærmest ingen grænse for hvor du kan placere dem, og deres skulpturelle ydre kan på fascinerende vis skabe en subtropisk stemning i dit hjem.


Jeg personligt er vild med luftplanter, idet de er så specielle i deres form og har et let og finurligt ydre. Derudover kræver de minimal pasning, og kan som sagt placeres alle mulige sjove steder, så længe de har lys nok.


 

PASNING

Denne Oaxacana har lige været i bad, hvorfor bladene er mere lysegrønne end normalt.
Oaxacana, lige efter bad.

Luftplanter lever som nævnt i områder med stærkt lys, men da deres grosteder typisk er på andre træer og planter som blokerer for direkte lys, vil de foretrække at stå lyst, uden direkte sol.


Vanding af disse skønheder foregår ved at forstøve planterne jævnligt, de trives i høj luftfugtighed og lever normalt af at absorbere fugt fra regnskoven. Luftplanter tørrer derfor hurtigt ud i et tørt indeklima.


Én gang om ugen bør du gennemvæde hele planten. Jeg lægger som regel mine i tempareret regnvand i et par timer, så alle blade får suget fugt til sig. Det er dog vigtigt at du efterfølgende forsigtigt ryster overskydende vand fra, for at undgå råd mellem bladene.


Regnvand - fordi der ikke er samme mængde kalk i, som i hanevand, hvilket de ikke bryder sig om.

Tempareret - fordi, vi gerne vil efterligne plantens naturlige levevilkår.


 

Som nævnt findes der mange forskellige arter luftplanter, de mest kendte som stueplanter herhjemme kan nævnes:


SPANSK MOS


Som også er den mest udbredte art i naturen. Den vokser tæt i trætoppe med tynde lange stængler der kan blive op til 6 meter lange. Det er en lang og let luftplante som æstetisk vil fungere godt hængende fra en krog i loftet, en gardinstang eller i en fin lille potte, som på billedet.


Pas på med at flytte for meget rundt på planten, da den ikke bryder sig om pludselige forandringer.OAXACANA

Det meget lidt, let udtalelige navn stammer fra

den Mexicanske delstat Oaxaca, hvor denne stjerneformede plante i sin tid blev opdaget. Den kan vokse sig op til 20 cm lang, men som alle andre luftplanter vokser de utroligt langsomt og kan tage flere år om at være færdig udviklede.


Med tiden vil der opstå aflæggere i plantens yderste lag. Den nemmeste måde at få dem skilt fra moderplanten er ved at overbruse planten med vand, som gør den mere blød, hvorefter du kan dele den.XEROGRAPHICA


Denne luftplante kan som en af få tåle direkte sollys. Den kan blive op til 25 år gammel og vil I sin levetid frembringe 25 nye planter, under optimale forhold. Aflæggere vokser imellem moderplantens blade og kan fjernes nænsomt når de er store nok.

Sørg for at der er luft nok imellem dens blade så der ikke ophober sig fugt. Dette kan evt. løses ved at hænge den op i en fiskesnøre eller lignende.


 

#LUFTPLANTER #TILLANDSIA #TILLANDSIAOAXACANA #XEROGRAPHICA #SPANSKMOS #AIRPLANTS #PLANTSOFSOUTHAMERICA #OAXACANA #PLANTERDERLEVERILUFTEN530 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page