top of page

NILGUD- YNGLEBLAD - MOTHER OF...

Opdateret: 14. nov. 2022

Det latinske navn for denne skønhed er Kalanchoë daigremontiana eller Kalanchoë tubiflora, men jeg foretrækker navne som, Yngleblad eller Mother of thousands; eller millions, som beskriver plantens egenskaber ret godt.

Ikke alene har denne plante inspireret mig til mit alter ego, navnet på min virksomhed og blog, men det er også en yderst speciel og smuk plante.

Ser du den i naturen er det et sandt arkitektonisk vidunder, og viser naturens kunstneriske form, på den smukkeste vis.


Den har sit ophav på det sydlige Madagaskar, som er kendt for at have en helt unik biodiversitet. Størstedelen af alle plante og dyrearter på Madagaskar findes ikke andre steder i verden. Medmindre man som Nilguden her, har fundet sin vej ind i hjemmet og nu dyrkes som almindelige stueplanter.


Nilguden tilhører Kalanchoë slægten, som længere ude i stamtræet kan føjes til sukkulent og stenurt familien.


Om det er en Daigremontiana eller en Tubiflora, du har med at gøre, kan du afklare ved at kigge på dens blade. Tubifloraen vil typisk have tyndere og mere aflange blade end Daigremontianaen, hvis blade er bredere og kraftigere. Begge planter har samme egenskaber, og skal passes på samme måde.

 

PASNING

Nilguden holder af masser af sol og varme. Jo lysere planten står des mere rødlige vil dens blade blive. Står den i halvskygge, vil bladende forblive grønne, men det tåler den også.


Vand sparsomt, som med alle andre sukkulenter. Lad den tørre ud mellem vandingerne og vand meget gerne nedefra, så du ikke drukner eventuelle små skud, der ligger i jordoverfladen.


Som de fleste andre planter, går Nilguden i dvale om vinteren og vil have behov for mere lys og mindre vand. I dvale perioden, vil der ligeledes være færre små skud på planten, end normalt. Planten sover, og har derfor ikke samme energi til at udvikle nye skud.


Plant den i sandet jord, med godt dræn.

 

FORMERING

Jeg kalder det planten der bliver ved med at give. Den formerer sig selv konstant, og er samtidigt nem at lave stiklinger af, så du kan avle denne plante i det uendelige.


- Planten kan blive op til 120 cm høj, og vil vokse lige op i luften, hvis ikke du beskærer den. Du kan klippe stammen ned, hvorefter den hurtigt vil sætte sideskud og blive bredere og mere busket at se på.

Det stykke du klipper af kan du sætte i fugtig jord, hvorefter den vil sætte rødder og vokse videre. Beskæring vil gøre stammen, og derved planten mere kraftig og robust.


- Bladene er kraftige, og aflangt trekantede. På hvert blad vokser dens små babyer, som med tiden vil falde af, og sætte sig som små frø og vokse videre til endnu en plante.


 

TIPS

- Det er en god ide, at lade de små skud ligge og selv slå rødder, så har planten nemmere ved at gro. Så i stedet for at plante de små skud ned i jorden, er det bedre at hælde dem ud på jorden, så klarer de selv resten.


- Pas på hvad du har stående af planter omkring Nilguden, da den somme tider nærmest eksplosionsagtigt vil frigive alle nye skud, som vil vokse videre uanset hvilken jordbund de rammer. Du risikerer altså at få besøg af Nilguden hos dine andre planter hvis de står for tæt.


- Planten er giftig, så spis den ikke, og hold den væk fra små børn og søde kæledyr.

 

#KALANCHOË #NILGUD #KALANCHOETUBIFLORA #KALANCHOEDAIGREMONTIANA #MOTHEROFTHOUSANDS #MOTHEROFMILLIONS #MOTHEROFBILLIONS #PLANTEMOR #SELVSÅENDEPLANTE #BABYPLANTER #PLANTENDERBLIVERVEDMEDATGIVE #SEJOGSMUK #WITHLOVINGCARE

669 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page