top of page

PLANTER I VINTERHALVÅRET

Opdateret: 14. nov. 2022

De fleste planter lider lidt om vinteren, hvor dagene bliver mørkere og koldere. Især de planter som oprindeligt vokser i varmere og lysere kulturer end vi kender den herhjemme i lille Danmark.Her er nogle råd til hvordan dine planter klarer sig igennem vinterhalvåret og hvad du skal være opmærksom på:


- Mange planter går i dvale i vintermånederne, hvorfor det er helt normalt at de ikke vokser, som de plejer.


- Blade kan falde af og tørre ud. Simpelthen fordi planten ikke bruger energi på dem. Det er ganske normalt og helt naturligt at de ikke strutter af glæde og selvtillid på samme måde om vinteren. Hav tålmodighed. Den skal nok komme igen til foråret.


- Nogle planter går simpelthen helt i stå og smider hele kronen, så du mere eller mindre passer en potte med jord, et par måneder. Forveksl det dog ikke med at planten er død. Den kan sagtens skyde igen til foråret.


- Ompot ikke dine planter om vinteren. Det er typisk stressende for en plante at blive ompottet, og gør du det samtidigt med at den er træt og svag og ikke kan få tilstrækkeligt med lys til at komme sig. Risikerer du at den kapitulerer.


- Hold igen med vanding, planter har ikke brug for samme mængde vand som om sommeren.

- Pas på med kulde og træk fra vinduer, og døre. Det kan planterne ikke lide. Sørg derfor for, at bladene ikke rører ved, ruder der kan være kolde, og flyt eventuelt dine planter væk fra vinduet, når du lufter ud.


- Flyt lidt rundt på dine planter om vinteren, så deres lysforhold forbedres. Der kan være flere hjørner og kroge der har meget lidt lysindfald om vinteren. Sørg for at planterne får det nødvendige lys til at kunne klare sig.


- Vær opmærksom på radiatorer og gulvvarme. For meget indirekte varme kan skade planterne. Når vi går i hi om vinteren og tænder for varmekilderne i huset, kan det have indvirkning på planterne. Pas derfor på med planter tæt på radiatorer. Har du planter på gulvet med gulvvarme, er det en god ide at sætte noget under potten, for at løfte dem lidt op fra gulvet. Nogen planter trives fint med gulvvarme, mens andre udtørrer i rødderne når de får varme nedefra.


- Pas på med gødning. Som sagt går planterne i dvale og har derfor ikke brug for gødning. Det vil ikke gavne planten, da den alligevel ikke vokser, tværtimod kan det have negativ effekt, da planten ikke formår at omsætte gødningen til vækst.

- Det lyder måske skørt, men planter er levende organismer og trives faktisk bedst med masser af kærlighed og pleje, også fra sine plantevenner. Sæt dem sammen, i grupper, så de kan holde hinanden ved selskab og holde sig varme. Planter er sociale væsener. 

Mine planter lider især meget under denne meget mørke vinter, vi har haft i år, og de har ikke fået lys nok. Derfor har jeg måttet være kreativ og lavet

planteophæng i vinduerne. Samt stuvet dem sammen, ved alle lyskilder i huset, for at sikre deres overlevelse vinteren over.


Jeg kan ikke vente til foråret kommer!
 

#PLANTERIVINTERHALVÅRET #SURVIVINGWINTER #PLANTEROMVINTEREN #VINTERTID #DVALETID #PASNINGAFPLANTER #OVERLEVVINTEREN #FÅDINEPLANTERTILATOVERLEVE #MØRKETIDER #MOTHEROFBILLIONS #WITHLOVINGCARE


102 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

KAKTUS

bottom of page